Το πρώτο κουδούνι χτυπάει αύριο για 1.500.000 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και για τα παιδάκια των νηπιαγωγείων όλης της χώρας. Ύστερα από πολλούς μήνες τηλεκπαίδευσης, η νέα σχολική χρονιά αποτελεί το επιδημιολογικό «στοίχημα» του φθινοπώρου και συνοδεύεται από τις ευχές όλων να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διά ζώσης διδασκαλία στο φυσικό χώρο των μαθητών: τα σχολεία τους. Στη Γλυφάδα έγινε ουσιαστική δουλειά όλο αυτό το διάστημα, με σημαντικές παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές. «Η σχολική χρονιά που ξεκινάει αύριο είναι δύσκολη για τα παιδιά μας. Με μάσκες, με αποστάσεις, με μέτρα αναγκαία, που δεν τους επιτρέπουν όμως να χαρούν τη σχολική ζωή όπως θέλουν. Αυτό είχαμε στο μυαλό μας όλους τους τελευταίους μήνες: Πώς να κάνουμε τη ζωή των μαθητών στο σχολείο πιο όμορφη, πιο εύκολη, πιο ευχάριστη. Το αποτέλεσμα θα το δουν αύριο παιδιά, δάσκαλοι και καθηγητές. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το έργο που ολοκληρώσαμε και αυτή τη θερινή περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά. Δείτε το Παπαδάκειο Νηπιαγωγείο της πόλης μας, που ανακατασκευάστηκε πλήρως και έγινε ολοκαίνουργιο.
40 χρόνια μετά την ιστορική δωρεά της οικογένειας Παπαδάκη, τα νήπια μπαίνουν πρώτη φορά σε έναν πλήρως ανακαινισμένο χώρο. Αντίστοιχης εμβέλειας παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλα νηπιαγωγεία της πόλης μας - λόγω και της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης - για τις οποίες θα επανέλθω τις επόμενες μέρες. Μαζί με τα νηπιαγωγεία, τους θερινούς μήνες και φέτος εργαστήκαμε με ένταση για να είναι όλα τα σχολεία μας πανέτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συντηρήσεις, ανακατασκευές, νέα αποδυτήρια σε σχολεία που υπήρχε ανάγκη, νέες υποδομές για ΑΜΕΑ, όλη η απαραίτητη φροντίδα στις κτιριακές μας εγκαταστάσεις. Και μαζί όλη η ετοιμασία για τα μέτρα προστασίας των παιδιών μας λόγω της πανδημίας. Σε όλα τα σχολεία μας υπάρχει θερμομέτρηση μαθητών και εκπαιδευτικών, υγειονομικό υλικό, απολυμάνσεις και αυξημένες βάρδιες στην καθαριότητα. Θα είμαστε εδώ για να διορθώνουμε όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και εύχεται «Καλή σχολική χρονιά σε όλους - και ιδίως στα πρωτάκια μας» ❤ «Οι μαθητές ύστερα από τηλεκπαίδευση πολλών μηνών επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο και εκεί πρέπει να μείνουν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας για να νοιώθουν τα παιδιά μας και μαζί και εμείς, όμορφα, ευχάριστα και να έχουν ασφάλεια. Θα είμαστε κοντά τους σε κάθε τους βήμα. Καλή σχολική χρονιά», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Περικλής Δορκοφίκης, ο οποίος όλο το καλοκαίρι δεν έλειψε ούτε μία μέρα από τη Γλυφάδα. Ήταν παρών, από σχολείο σε σχολείο και φρόντιζε ώστε να βρίσκονται όλα στην εντέλεια για την πρεμιέρα και για κάθε μέρα της νέας χρονιάς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα προσέλθουν αύριο στις σχολικές μονάδες στις 8:15 το πρωί και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του COVID-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.
Ποια είναι τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:
• Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
• Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του. Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
copyrights © 2023-2024 Evolution Projects