Μια εκπληκτική θεατρική παράσταση γεμάτη ενέργεια !
«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Ήμασταν όλοι εκεί: στην παράσταση - έκπληξη του καλοκαιριού, μια παράσταση σύγχρονη, με δομημένη πλοκή, γρήγορη, κινηματογραφική, μια παράσταση που δημιούργησε ενέργεια ! Στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο στη Γ΄Μαρίνα Γλυφάδας, η χθεσινή βραδιά ήταν εκπληκτική. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για το έργο αυτό, που παρουσιάζουμε σήμερα εδώ, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Η Επίδαυρος ήρθε στη Γλυφάδα μας!», τόνισε ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, καλωσορίζοντας τους θεατές και ευχαριστώντας τους συντελεστές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και καταχειροκροτήθηκαν. Μαζί του, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Νέας Γενιάς Ελένη Καράχου - Σκούταρη, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Εγκαταστάσεων και Δημοτικής Αστυνομίας Σπύρος Δήμου, η πρώην Αντιδήμαρχος Δαφνούλα Χαρίση – Μπίλια και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Λένα Δεναξά, η οποία συγκέντρωσε μεγάλη ποσότητα αγαθών για τις κοινωνικές δομές του δήμου, από τις προσφορές του κόσμου. Και αυτή η παράσταση, όπως όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Δήμου Γλυφάδας, ήταν υπό την αιγίδα του Κ.Α.Π.ΠΑ. και της Προέδρου του Μαίρης Παπάζογλου.
Η τραγωδία εστιάζει στην απόφαση του Αγαμέμνονα, αρχιστράτηγου των Αχαιών, να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια, ώστε να μπορέσει να σαλπάρει για την Τροία ο ελληνικός στόλος, που έχει ακινητοποιηθεί, λόγω άπνοιας, στην Αυλίδα. Αυτό είναι το θέλημα της θεάς Άρτεμης, όπως αποκαλύπτει με τον χρησμό του ο μάντης Κάλχας. Έτσι, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα, με το πρόσχημα του γάμου της με το πρωτοπαλίκαρο των Αχαιών, τον Αχιλλέα, προτού αναχωρήσουν για τον πόλεμο. Παρά το φρικτό δίλημμα που αντιμετωπίζει, αφού καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην κόρη του και την πατρίδα του, ο Αγαμέμνονας υπακούει στην «ανάγκη» και αποφασίζει να προχωρήσει στη θυσία, αγνοώντας τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας, της Ιφιγένειας, του Αχιλλέα, ακόμη και του ίδιου του Μενέλαου. Η ευγενική Ιφιγένεια τελικά συμφιλιώνεται με την τραγική μοίρα της και αποδέχεται να θυσιαστεί υπέρ πατρίδας. Στο τέλος του έργου, ένας αγγελιοφόρος ανακοινώνει στην Κλυταιμνήστρα ότι η Ιφιγένεια εξαφανίστηκε από τον βωμό προτού δεχτεί το θανάσιμο χτύπημα.
Ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης άγγιξε θαυμάσια τη βία αλλά και την τρυφερή ποιητικότητα του έργου δημιουργώντας την καλύτερη παράσταση των τελευταίων χρόνων. Ο χορός ήταν γεμάτος ένταση, λυρισμό και ποίηση. Όλοι οι ηθοποιοί απέδωσαν μοναδικά την τραγικότητα των ηρώων τους, που αδυνατούν να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει και στο τέλος αποδέχονται τη μειωμένη αυτενέργειά τους σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Μέσα από τις υπέροχες ερμηνείες, τα τεράστια και τραγικά διλήμματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ήρωες χρωματίστηκαν μοναδικά και έφτασαν ολοκάθαρα στους θεατές, συγκλόνιζοντάς τους. Υποκλινόμαστε.