Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.
O Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος σε θέματα που σχετίζονται με τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας και οι δράσεις στην πόλη μας είναι καθημερινές, συνεχείς και ουσιαστικές. Μέσω των κοινωνικών δομών που διαθέτει ο Δήμος, με τον συντονισμό της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Λένας Δεναξά, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Πολιτικής παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στηρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας περιλαμβάνει το Κέντρο Κοινότητας, την υπηρεσία Βοήθεια Στο Σπίτι, το Γραφείο Κοινωνικών Λειτουργών και το Γραφείο Ψυχολόγων.
Το Κέντρο Κοινότητας βοηθάει ενεργά τους πολίτες με αναπηρία στη διαχείριση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση προνοιακών παροχών. Επίσης παρέχεται ενημέρωση για τα δικαιώματα και για οποιαδήποτε άλλη παροχή δικαιούνται. Επιπλέον, πέρα από τις αιτήσεις προνοιακών επιδομάτων, διεκπεραιώνονται και αιτήσεις για άλλα οικονομικά βοηθήματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Στέγασης και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2109647021.
Η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι" παρέχει υποστήριξη και ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό δίκτυο και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους διαβίωση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2109690597.
Το Γραφείο των Κοινωνικών Λειτουργών ασχολείται ενεργά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και των ευπαθών ομάδων μέσω της διασύνδεσης και παραπομπής σε άλλους φορείς και στην εύρεση ουσιαστικών λύσεων με απώτερο σκοπό την καλύτερη διαβίωσή τους. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2109647021.
Το Γραφείο Ψυχολόγων προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη μέσω συμβουλευτικών συνεδρίων. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2109601817.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είδη πρώτης ανάγκης, όπως βασικά είδη διατροφής, είδη ρουχισμού, παιχνίδια και άλλα αγαθά. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2109608973.
Το Κοινωνικό Συσσίτιο διαθέτει ζεστά καθημερινά γεύματα για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Για τους πολίτες που έχουν δυσκολία στη μετακίνηση παρέχεται η δυνατότητα το γεύμα να παραδοθεί στο χώρο τους. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2109608973.
Επιπλέον, ο Δήμος Γλυφάδας κατόπιν απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, παρέχει απαλλαγή δημοτικών τελών στους ανθρώπους με αναπηρία. Τηλέφωνο για πληροφορίες 2132025338.
Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος είναι συνεπής, δίκαιος και βιώσιμος για όλους. Έναν κόσμο, όπου τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες υλοποιούνται πλήρως.
copyrights © 2023-2024 Evolution Projects