Κατάμεστο το Δημοτικό Κινηματοθέατρο στην εναρκτήρια διάλεξη του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Γλυφάδας

Με μια λαμπρή πνευματική βραδιά και με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών ξεκίνησε και πάλι στη Γλυφάδα μας η λειτουργία του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου, έπειτα από τρία χρόνια αναγκαστικής παύσης λόγω των υγειονομικών περιορισμών. «Το ΔΕΑΠ Γλυφάδας είναι και πάλι εδώ και ευχαριστούμε όσους εργάζονται εθελοντικά με μοναδικό μεράκι για να έχουμε ζωντανό και ζωηρό αυτό τον υπέροχο θεσμό της διά βίου μάθησης που καθιερώσαμε», τόνισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος και ίδρυσε το ΔΕΑΠ από την πρώτη κιόλας δημαρχιακή θητεία του.
Κατά την έναρξη της βραδιάς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής και ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Η διάλεξη που σηματοδότησε την επαναλειτουργία του θεσμού, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μ. Μερκούρη», ήταν αφιερωμένη στον διακεκριμένο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο οποίος διατηρούσε επιστημονική συνεργασία με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, όπως προκύπτει και από τα αντίγραφα των επιστολών τα οποία παρέδωσε προ 15ετίας ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα, στον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής διακρίθηκε ως καθηγητής σε μεγάλα γερμανικά Πανεπιστήμια, θεμελίωσε το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και εκσυγχρόνισε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γι αυτόν τον μεγαλοφυή Έλληνα (1873-1950) και το αποτύπωμά του στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης μίλησε ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου.
Τη βραδιά άνοιξαν οι υπεύθυνοι - συντονιστές της λειτουργίας του ΔΕΑΠ, Αντιδήμαρχοι Παιδείας Μάριος Κασσέρης και Εσόδων/Προγραμματισμού Νατάσσα Αργυροπούλου. «Όραμά μας», είπαν, «είναι να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε πολίτη, πέρα από ηλικιακά όρια, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική ενασχόληση, να διευρύνει τη σκέψη του με νέες κατευθύνσεις και γνωστικούς ορίζοντες. Στόχος μας, από τις διαλέξεις, τις συνομιλίες και τις ανταλλαγές απόψεων και ιδεών να αναδειχθούν σημαντικά θέματα, επίκαιρα αλλά και διαχρονικά, να τεθούν οι βάσεις για ένα γόνιμο προβληματισμό προς αναζήτηση νέων απόψεων και ιδεών και να εμπλουτιστούν τα ενδιαφέροντα όλων μας μέσα από την επαφή με ποικίλα γνωστικά αντικείμενα».
Στο ΔΕΑΠ οι συμμετέχοντες δεν καταβάλλουν δίδακτρα. Το πρόγραμμα σπουδών του εαρινού εξαμήνου αποτελείται από εννέα διαλέξεις και μετά τη λήξη του -στις 12 Ιουνίου- θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον επτά εκ των διαλέξεων. Στην εναρκτήρια διάλεξη παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, τ. Αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Καράχου – Σκούταρη, καθώς και τα μέλη της Επιστημονικής και Συντονιστικής Επιτροπής. Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, θα μιλήσει ο Καθηγητής Διεθνούς Ναυτιλίας και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Δυτικής Αττικής Δρ. Αντώνης Σορώτος, με θέμα: «Η συμβολή του πυρπολικού κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821».
Όσοι επιθυμείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του ΔΕΑΠ και να κάνετε εγγραφή στο εαρινό εξάμηνο σπουδών, πατήστε εδώ:
https://glyfada.gr/index.php/home/page/deappage

copyrights © 2022-2023 Evolution Projects