Συγκλονιστική η θεατρική παράσταση ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Είναι από τις περιπτώσεις που οι λέξεις, όσο δυνατές και αν είναι, δεν μπορούν να περιγράψουν την πραγματικότητα. Η θεατρική παράσταση που παρακολουθήσαμε χθες, στο Κινηματοθέατρο «Μ. Μερκούρη» στη Γλυφάδα μας, ήταν καθηλωτική. Και ο τίτλος της, «Λέξεις Ψυχής». Αλλά αυτές οι λέξεις ήταν μια δυνατή γροθιά στο στομάχι. Μια παράσταση που κατόρθωσε μέσα σε μόνο 50’ να αναδείξει με τρόπο μοναδικό όλες τις πτυχές της έμφυλης βίας. Οι ερμηνείες της θεατρικής ομάδας Let’s st-art συγκλονιστικές. Μόνο όσοι είδαν αυτό το αριστούργημα μπορούν να νιώσουν τα συναισθήματα που γεννά στον θεατή.
Παρουσία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου και με το Κινηματοθέατρο κατάμεστο από κόσμο, ξετυλίχτηκαν επί σκηνής αλήθειες, βιώματα, εμπειρίες, παρουσιάστηκαν στοιχεία και στατιστικές, στο πλαίσιο μιας κομβικής σημασίας εκδήλωση, με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής όλων μας ενάντια στην έμφυλη βία. Ήταν μια εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας και η Ένωση Γυναικών Γλυφάδας «Εμείς - Λένα Μαυρακάκη», ενόψει της 25η Νοεμβρίου που έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης παιδιών, μια κατάσταση που ασφαλώς είναι άμεσα συνυφασμένη με την ενδοοικογενειακή βία. Την ευθύνη και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Λένα Δεναξά και η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας «Εμείς - Λένα Μαυρακάκη» Χρύσα Λουπασάκη.
Οι ομιλήτριες Μαριλένα Μανδράκου: Κοινωνική Λειτουργός, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Λίλα Πίτα: Κοινωνιολόγος, Εργασιακή Σύμβουλος, Ρένα Βασιλάκη: Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως και των Αθηναϊδων και Ελευθερία Κίσσα, Υπαστυνόμος Α΄Α.Τ. Αλίμου παρουσίασαν στοιχεία για την έμφυλη βία, η οποία αφορά εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης και θρησκείας. Τόνισαν ότι πλέον γίνονται στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, καθώς είναι γνωστό ότι οι νοοτροπίες και οι αντιλήψεις για τις σχέσεις διαμορφώνονται από την παιδική ηλικία. Ένα ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι για το 2023 παρατηρείται στη χώρα μας σημαντική μείωση των περιστατικών έμφυλης βίας -κατά 100 περίπου λιγότερα σε σχέση με πέρσι που είχαν καταγραφεί γύρω στα 300 περιστατικά- γεγονός το οποίο οφείλεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Τη συζήτηση συντόνισε με τρόπο υποδειγματικό ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», δικηγόρος Κυριάκος Τιλγκερίδης.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με ένα πολύ δυνατό μήνυμα: Δεν θα αλλάξει ! Μίλα ! Συμμετείχαν οι γυναίκες του θεατρικού εργαστηρίου «ΕΜΕΙΣ» (αναφέρονται με αλφαβητική σειρά): Πηνελόπη Αναγνωστοπούλου, Μαργαρίτα Γεωργιάδου, Γεωργία Δρακοπούλου, Αρχοντούλα Ευαγγέλου, Βικτωρία Ζουγανέλη, Μαρίνα Κούση, Μαρία Κορωνέλλου, Κατερίνα Κουτουξιάδου, Ευγενία Κουτσορεβύθη, Μαρκέλλα Μακρή, Άννα Μπίνη, Μαρία Παρασκευοπούλου, Madeleine Politis, Χριστιάνα Πρωιου, Μαρία Σταυρακάκη, Κάτια Τσόχα, Αλεξάνδρα Φριλίγγου. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μαρία Κορωνέλλου. Παραγωγή: Μαρία Κορωνέλλου, Ευγενία Κουτσορεβύθη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας Σωκράτης Ζάχος, ο Πρόεδρος του Κ.Α.Π.ΠΑ. Στέλιος Κουρουπάκης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τους Παιδικούς Σταθμούς Ελένη Καράχου - Σκούταρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Νιτσιόπουλος και Νίκος Λεβετσοβίτης και η νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Κυριακοπούλου.
Η βραδιά έκλεισε με κέρασμα, το οποίο είχαν ετοιμάσει με ιδιαίτερη φροντίδα ο Δήμος Γλυφάδας και η Ένωση Γυναικών Γλυφάδας «Εμείς - Λένα Μαυρακάκη».

copyrights © 2022-2023 Evolution Projects