Σήμερα, σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο εορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024 για 21η συνεχόμενη χρονιά! Εκατομμύρια άνθρωποι – κάτω από την ομπρέλα των οργανισμών INSAFE/INHOPE και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Στο επίκεντρο και της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου βρέθηκε η στρατηγική BIK+ και η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά προστατεύονται, γίνονται σεβαστά και ενδυναμώνονται στο διαδίκτυο.
Ο Δήμος Γλυφάδας στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που γιορτάζεται κάθε πρώτη Τρίτη του Φεβρουαρίου. Ενημερωτικά φυλλάδια και εκπαιδευτικά βιβλία με χρήσιμες συμβουλές και όμορφη εικονογράφηση διανεμήθηκαν σε όλα τα σχολεία της πόλης μας, στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου και την ασφαλέστερη πλοήγηση σε αυτόν, ενώ πριν από το Πάσχα πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικά σεμινάρια και ημερίδες με το ίδιο αντικείμενο.
«Η ψηφιακή εποχή δίνει ευκαιρίες, ανοίγει νέους ορίζοντες επικοινωνίας, αλλά ενέχει και κινδύνους, κυρίως για παιδιά και εφήβους. Το Internet είναι πολύτιμο εργαλείο όταν ξέρεις να το χρησιμοποιείς σωστά και η αγωνία όλων μας είναι να μάθουν τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία να προστατεύονται και, κυρίως, να μας ενημερώνουν αμέσως για ο,τιδήποτε περίεργο παρατηρούν. Η σωστή ενημέρωση είναι απαραίτητη, γι αυτό και εμείς στην πόλη μας προχωρούμε σε σειρά δράσεων εντός και εκτός σχολείων», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
«Η διαδικτυακή ασφάλεια απαιτεί γνώση, ενώ η σωστή και ασφαλής χρήση του διαδικτύου στο δυναμικό περιβάλλον που ζούμε προϋποθέτει ενημέρωση και εκπαίδευση, με απώτερο σκοπό την πρόληψη, αλλά και τη θετική αξιοποίηση της γνώσης, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Η ασφαλής πλοήγηση και χρήση του διαδικτύου μας αφορά όλους», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ορέστης Τσάγκλας.
«Η ασφαλής και ηθικά σωστή χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών συνιστούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όπως στο δρόμο έτσι και στο διαδίκτυο, η ασφάλεια είναι προτεραιότητα. Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των άλλων, διατηρούμε μια θετική και υγιή παρουσία στον ψηφιακό μας δρόμο», επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Βαμβακερού.
«Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στη θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους στο διαδίκτυο, προστατεύοντας τη φήμη τους (και των άλλων) και αναζητώντας θετικές ευκαιρίες για δημιουργία και συνεισφορά. Οι γονείς διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενδυνάμωση των παιδιών να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό και κριτική σκέψη και διασφαλίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο μαζί τους και, ταυτόχρονα, λειτουργώντας ως ψηφιακά πρότυπα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να αναπτύξουν δεξιότητες ψηφιακής παιδείας και κριτικής σκέψης. Μπορούν να τους προτρέψουν να κάνουν έξυπνες επιλογές στο διαδίκτυο και να δώσουν ένα προσωπικό παράδειγμα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους μαθητές τους», αναφέρει η Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Ε.Κ.Α.Δ.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) Βιβή Φραγκοπούλου.
Την ευθύνη εορτασμού στην Ελλάδα έχει, από το 2016, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, προωθώντας την ενημέρωση και λειτουργώντας τη συμβουλευτική γραμμή help – line (τηλ. 210 6007686 www.help-line.gr) και τη γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου safeline (www.safeline.gr).
Μάθετε περισσότερα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στο
www.saferinternetday.org και στο https://saferinternet4kids.gr
copyrights © 2023-2024 Evolution Projects