Ο Δήμος Γλυφάδας τιμά με δράσεις την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό

Το μήνυμα του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, ο Δήμος Γλυφάδας και το Τμήμα Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και τη συγγραφέα Σταματάτου Άδα, παρουσιάζουν με διαδραστικό τρόπο το βιβλίο με τίτλο «Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό» στους μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Γλυφάδας.
«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για πληροφόρηση, για ενημέρωση, αλλά κυρίως για δράση», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Και προσθέτει: «Στο Δήμο Γλυφάδας είμαστε πολύ υπερήφανοι που προχωράμε, με γοργές διαδικασίες, την κατασκευή του πρώτου πρότυπου ειδικού σχολείου στην πόλη μας, που θα φιλοξενεί μαθητές και από άλλες περιοχές, σε ένα εξαιρετικό σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο και με τη συγγραφέα Άδα Σταματάτου - μια αληθινή ηρωίδα της ζωής - στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης γύρω από την αναπηρία και την διαφορετικότητα, οργανώνουμε μια νέα σημαντική δράση: Την παρουσίαση με διαδραστικό τρόπο το βιβλίο με τίτλο «Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό» στους μαθητές όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων της Γλυφάδας μας. Θα πραγματοποιηθούν 11 βιωματικές παρουσιάσεις από 14 Μαΐου έως και 12 Ιουνίου. Το βιβλίο αποτελεί μια ιστορία για την αποδοχή, την συμπερίληψη και τον σεβασμό προς την αναπηρία και τη διαφορετικότητα. Σύντομα θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία αυτή. Μέχρι τότε, ας κρατήσουμε όλοι το μήνυμα της αποδοχής και της ισότητας, της ανεξάρτητης διαβίωσης ως πανανθρώπινο δικαίωμα».
«Τα παιδιά μέσα από τη συζήτηση, την αφήγηση αληθινών ιστοριών και με τη βοήθεια βιωματικών ασκήσεων και διαδραστικών παιχνιδιών, κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο ο Γιάννης αντιλαμβάνεται τον κόσμο και μαθαίνουν τη σημασία της αποδοχής και της ισότητας, καθώς όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι», αναφέρει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Λένα Δεναξά, η οποία συντονίζει τις δράσεις.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα άτομα με Αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η Άδα Σταματάτου είναι πρόεδρος και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Race For Autism Gr, μέσω της οποίας επιδιώκει την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους, καθώς και την ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων με νευροδιαφορετικότητα σε όλα τα αθλητικά δρώμενα της χώρας.
Είναι ακτιβίστρια μαραθωνοδρόμος για τον αυτισμό και έχει τερματίσει τους πέντε από τους έξι World Marathons Majors, επικοινωνώντας την ιστορία της με τον ενήλικο αυτιστικό γιο της. Λαμβάνει μέρος σε μικρές αποστάσεις τριάθλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάντα φορώντας το λογότυπο του αυτισμού και στηρίζει Άτομα με Αναπηρία σε αθλητικούς αγώνες ως συνοδός. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο «Μεγαλώνοντας ένα αυτιστικό παιδί», από τις Εκδόσεις Memento. Τον Μάρτιο του 2023 εκδόθηκε το πρώτο της παιδικό βιβλίο «Τι έχει ο Γιάννης», από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, όπου εξηγεί στα παιδιά από 4 ετών τον αυτισμό.
Ο Δήμος Γλυφάδας την ευχαριστεί θερμά για την αστείρευτη όρεξή της να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους. Μεσα από τις διαδραστικές παρουσιάσεις του βιβλίου της, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας θα μυηθούν στις αξίες της συμπερίληψης, του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής, καθώς τα παιδιά είναι το μέλλον για μια καλύτερη κοινωνία κι ένα αύριο δίχως διακρίσεις.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο της Κοινωνικής Υπηρεσίας: 210 9647021(εσωτ.1). Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Νικολέτος Ανδρέας, Παπαδοπούλου Ευτυχία.

copyrights © 2023-2024 Evolution Projects