Ο Στέφανος Δάνδολος σε μία διαδραστική συζήτηση για το ιστορικό μυθιστόρημα

"Το ιστορικό μυθιστόρημα είναι ένα εγχείρημα δύσκολο, καθώς ο συγγραφέας καλείται όχι μόνο να δώσει το στίγμα της εποχής στην οποία διαδραματίζεται η υπόθεση αλλά και να γνωρίζει λεπτομέρειες για τον βίο, τα ήθη, τα έθιμα, τις συμπεριφορές, τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων της εποχής εκείνης".
Αυτό ανέφερε ο Στέφανος Δάνδολος σε μία διαδραστική διάλεξη - συνέντευξη με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Γλυφάδας και δημοσιογράφο Γεωργία Βαμβακερού, στο πλαίσιο του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) που ίδρυσε στην πόλη μας ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
Ο βραβευμένος συγγραφέας μεγάλων επιτυχιών και δημοσιογράφος Στέφανος Δάνδολος συμπλήρωσε ωστόσο ότι πέρα από τις δυσκολίες το ιστορικό μυθιστόρημα είναι ιδιαίτερα γοητευτικό για τον συγγραφέα, καθώς γράφοντάς το "ζει" σε άλλες εποχές και "βιώνει" καταστάσεις που συναρπάζουν πρώτα τον ίδιο. Αναφερόμενος κυρίως σε τρία από τα μυθιστορήματά του, το "Παραμύθι δίχως όνομα" που έχει ως θέμα τον έρωτα της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη, τη "Δίκη που συγκλόνισε τον κόσμο" που περιγράφει τη ζωή της Αγίας Πρόκλας, η οποία ήταν η σύζυγος του Ποντίου Πιλάτου και τα "Αηδόνια της σιωπής" που μιλούν για την ιστορία ενός έρωτα τη σκοτεινή περίοδο των Δεκεμβριανών, είπε ότι το ιστορικό μυθιστόρημα δεν διδάσκει ιστορία αλλά μας δίνει το έναυσμα να διαβάσουμε περαιτέρω ιστορία, αφού μας κεντρίζει το ενδιαφέρον για την ιστορική περίοδο στην οποία αναφέρεται. "Διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα", είπε, "κυρίως γιατί αυτό μας ψυχαγωγεί και μας κάνει να περνάμε καλά μαθαίνοντας".
-Ο θεσμός της Διά Βίου Μάθησης, τον οποίο καθιέρωσε πριν από έξι χρόνια στην πόλη μας ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενισχύεται με νέα αντικείμενα και εμπλουτίζεται με καινούργιες θεματικές.
-Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και να συμμετάσχετε και εσείς, διαδραστικά, στο εαρινό εξάμηνο, που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική εγγραφή πατώντας εδώ:
https://docs.google.com/.../1N0HXfPzKxnpiOW2bQIVQfp4.../edit
-Υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ κατά το εαρινό εξάμηνο είναι η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Άννυ Καυκά και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ορέστης Τσάγκλας. Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι εκπαιδευτικοί Όλγα Δοξοπούλου και Δήμητρα Μόσχου.
-Οι διαλέξεις των διακεκριμένων ομιλητών, οι οποίοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς, απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις και τους ορίζοντές τους και να επενδύσουν δημιουργικά τον χρόνο τους.
-Μέσα από το ΔΕΑΠ γίνεται πράξη η Διά Βίου Μάθηση, καθώς δεν υπάρχει όριο ηλικίας, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και η θεματολογία αγγίζει ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων.
-Τα μαθήματα - διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Γ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123, Άνω Γλυφάδα). Η διάρκειά τους είναι μιάμισης ώρας, από  7:00 μ.μ. έως 8:30 μ.μ.
-Στο ΔΕΑΠ ο διδασκόμενος δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ -όπως προαναφέρθηκε- όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
-Κατά τη λήξη κάθε εξαμήνου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους παρακολουθούν το σύνολο των μαθημάτων - διαλέξεων, με δικαίωμα δύο απουσιών ανά εξάμηνο.

copyrights © 2024-2025 Evolution Projects