Γλυπτό Θέατρο «ΑΙΞΩΝΗ»

Το σύγχρονο γλυπτό θέατρο της Αιξωνής «αντικατέστησε» το αρχαίο θέατρο της Αιξωνής, το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και αποτελούσε για τη Γλυφάδα ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς. Το γλυπτό θέατρο βρίσκεται σε μια υπέροχη κατωφέρεια του Υμηττού στην τοποθεσία «Αιξωνή» του αρχαίου δήμου των Αιξωνέων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νταμάρι αναπλασμένο σε έργο τέχνης.

Εντάχθηκε το 1984 στο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπλασης χώρων πρώην λατομείων Αττικής που άρχισε να εφαρμόζει το 1983 η Διεύθυνση Κατασκευής Έργων του τότε Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος. Το ίδιο έτος, εντάχθηκε στα έργα του Δήμου Γλυφάδας. Η κατασκευή του έργου της Νέλλας Γκολάντα, η οποία είχε την ευθύνη του έργου. 

Έχουν αποδοθεί πολλά εύσημα στο Γλυπτό Θέατρο της Αιξωνής από πολλούς επιφανείς ανθρώπους όπως τα εξής:

«Είναι ένας άθλος, ένα πανελλήνιο έργο που μας καταξιώνει και στους ξένους», Δημ. Καψάνης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Αιξωνής

«Αυτό που δημιουργήθηκε εδώ είναι μοναδικό στον τόπο… Ένας γάμος της ύλης με το πνεύμα, του παλιού, του ριζιμιού με το επαναστατικό, το ανοίκειο», 
Κώστας Γεωργουσόπουλος κριτικός κινηματογράφου.

Από το Γλυπτό Θέατρο της Αιξωνής έχουν περάσει καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Βέγγος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Κώστας Καζάκος, Θύμιος Καρακατσάνης,  κ.ά.

copyrights © 2023-2024 Evolution Projects