Τμήμα Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Προϊστάμενος

Προΐσταται, επιβλέπει και κατευθύνει τα γραφεία του Τμήματός του.

Εισηγείται τα θέματα αρμοδιότητάς του στον άμεσο προϊστάμενό του, Διευθυντή Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας και Αθλητισμού.

Παραλαμβάνει την αλληλογραφία του Τμήματός του και στη συνέχεια τη διανέμει στους υπαλλήλους για ενέργεια.

Μεριμνά και είναι υπεύθυνος για τη σύννομη, ορθή και ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων της αρμοδιότητάς  του.

Υπογράφει διοικητικά έγγραφα της αρμοδιότητας του, καθώς και αυτά που το δικαίωμα υπογραφής τους του έχει χορηγηθεί από το νόμο.

Μεριμνά για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δράσης της διοικητικής υπηρεσίας, την βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού και των τεχνικών μέσων, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εποπτεύει, αξιολογεί και κατευθύνει το προσωπικό της διοικητικής υπηρεσίας, μεριμνώντας για την ανάπτυξη και επιμόρφωσή του, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την διατήρηση αρμονικών σχέσεων εργασίας.

Ετοιμάζει περιοδικούς απολογισμούς της διοικητικής υπηρεσίας.

Συνεργάζεται με προϊσταμένους άλλων διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου.

Συνεργάζεται με φορείς εκτός Οργανισμού που σχετίζονται με τις λειτουργίες της διοικητικής υπηρεσίας.

Είναι υπεύθυνος για τη νομιμότητα των ενεργειών της υπηρεσίας.

Παρακολουθεί τη νομοθεσία, τις εξελίξεις της επιστήμης και τεχνολογίας και τις αλλαγές στο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον, που έχουν σχέση με την υπηρεσία. Ενημερώνει το προσωπικό και μεριμνά για την τήρηση των νομικών διατάξεων.

Αρμοδιότητες Τμήματος

Μετά από εκτίμηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής εργασίας  σε τοπικό επίπεδο.

Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας στην περιοχή του Δήμου, με τη δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας (άρθρο 84 Ν. 3463/2006)

Μεριμνά για την προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού με στόχο την κινητοποίηση των κατοίκων για να επιτελέσουν κοινοτικούς ρόλους και να αναπτύξουν δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Εποπτεύει την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που αποτελεί κοινωνικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας παρέμβασης ιατροκοινωνικής φροντίδας  και προστασίας συγκεκριμένων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι έχοντες ποσοστό αναπηρίας άνω  του 67%.

Εφαρμόζει πολιτικές ή συμμετέχει σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της τρίτης ηλικίας, με την ίδρυση και λειτουργία ανάλογων νομικών προσώπων και ιδρυμάτων.

Χορηγεί άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, ασκεί έλεγχο και εποπτεία σε:

(α) Δημοτικούς ή Ιδιωτικούς παιδικούς ή Βρεφονηπιακούς σταθμούς (δύναται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η χορήγηση αδειών  να παραχωρηθεί στο Τμήμα Παιδείας & Δια βίου Μάθησης)

(β) Ιδρύματα παιδικής προστασίας και πρόνοιας.

(γ) Ιδρύματα παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες, καθώς και σε συλλόγους ή σωματεία, που επιδιώκουν φιλανθρωπικούς σκοπούς.

(δ) Ιδιωτικές επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων ή ατόμων, που πάσχουν ανίατα από κινητική αναπηρία.

(ε) Βρεφοκομεία και ορφανοτροφεία.

(στ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΜΕΑ.

(ζ) Κέντρα Ανοικτής Περίθαλψης και Ημερήσιας Φροντίδας, Ψυχαγωγίας και Αναψυχής Ηλικιωμένων, γηροκομείων κ.λπ.

Ασκεί ελέγχου και εποπτείας στα ιδρύματα παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου (ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί) και η ευθύνη λειτουργίας των παιδικών εξοχών.

Ασκεί εποπτεία επί των φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων, εγκρίνει τον προϋπολογισμό τους και παρακολουθεί και ελέγχει τις επιχορηγήσεις, που δίδονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς σκοπούς. 

Μεριμνά για το διορισμό των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ιδρυμάτων προστασίας και αγωγής οικογένειας του παιδιού (όπως Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, Παιδικών Σταθμών, Παιδικών Εξοχών, παραρτημάτων ΠΙΚΠΑ και ΚΕΠΕΠ), εποπτεύει αυτά και ρυθμίζει τα θέματα λειτουργίας τους.

Διενεργεί κοινωνικές έρευνες για τη χορήγηση των επιδομάτων πρόνοιας και καταβάλλει επιδόματα σε τυφλούς, κωφάλαλους, ανασφάλιστους, παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, άτομα με διανοητική υστέρηση, ανίκανους προς εργασία, υποφέροντες από εγκεφαλική παράλυση (σπαστικούς), απροστάτευτους ανήλικους, υποφέροντες από αιμολυτική αναιμία και βαριά ανάπηρους καθώς και σε λοιπά άτομα δικαιούμενα παροχής κοινωνικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 57/1973.

Συνεργάζεται με τα σχολεία της περιοχής και τους Συλλόγους Γονέων και υλοποιεί παρεμβάσεις με στόχο την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας  σε ατομικό (συμβουλευτική σε γονείς και μαθητές) και ομαδικό επίπεδο (θεματικές ομιλίες για κοινωνικά θέματα, σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, μαθητές  γονείς).

Προγραμματίζει και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής της δημοσίας υγείας η οποία ορίζεται ως η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας  και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Σχεδιάζει, οργανώνει, συντονίζει και εφαρμόζει προγράμματα και πρωτοβουλίες για την πρόληψη της παραβατικότητας στην περιφέρειά τους, με τη δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας.

Σχεδιάζει, οργανώνει, συντονίζει και εφαρμόζει προγράμματα και δράσεις για την ένταξη αθίγγανων, παλιννοστούντων ομογενών, μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Προωθεί την ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης με τη δημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών που θα δραστηριοποιούνται για την επίτευξη των στόχων και την υποβοήθηση του έργου της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης του Δήμου.

Διοργανώνει ημερίδες πληροφόρησης των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο, μεριμνά για:

  • Την εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών.
  • Την τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
  • Την εφαρμογή προγραμμάτων για την καταπολέμηση λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων ζώων.
  • Την υλοποίηση:
  • Προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υπουργείου.
  • Προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων (προσφύγων, μεταναστών, παλιννοστούντων, φυλακισμένων, υπερηλίκων κλπ).
  • Εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση και
  • Προγραμμάτων δημόσιας υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Την έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων και λήψη μέτρων για θέματα δημόσιας υγιεινής.
  • Tην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των δημοτικών σχετικά με παράγοντες κινδύνου, περιβαλλοντικούς (μόλυνση, φτώχεια κ.α.) ψυχοκοινωνικούς (κοινωνικός αποκλεισμός, κακοποίηση κ.α.) συμπεριφορικούς (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης κ.α.), βιολογικούς (υπέρταση, γενετικοί παράγοντες κ.α.), που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Ρυθμίζει διάφορα διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία στην περιοχή του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο, εισηγείται τον ορισμό ιατρών για την εξέταση επαγγελματιών και εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τη χορήγηση σε αυτούς βιβλιαρίων υγείας.

Εκδίδει πιστοποιητικά οικονομικής αδυναμίας.

Χορηγεί κάρτα αναπηρίας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής πιστοποίησης αναπηρίας.

Εκδίδει αποφάσεις παροχής κοινωνικής προστασίας και θεωρεί τα βιβλιάρια ανασφαλίστων.

Μεριμνά για τη διεξαγωγή εράνων κοινωνικών σκοπών και αιμοδοσίας για την ενίσχυση της Τράπεζας αίματος του Δήμου.

Μεριμνά για τις ανάγκες των Κοινωνικών Δομών:

(α) Κοινωνικό Παντοπωλείο

Προμηθεύει είδη διατροφής, καθαριότητας και υγιεινής, είδη ιματισμού, ένδυσης, υπόδησης και παιχνίδια στους ωφελούμενους και στα προστατευόμενα μέλη αυτών, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας από το Τμήμα.

(β) Κοινωνικό Συσσίτιο 

Παρέχει υπηρεσίες σίτισης, σε καθημερινή βάση και πληρώντας τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, στους ωφελούμενους και στα προστατευόμενα μέλη αυτών, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας από το Τμήμα.

(γ) Κοινωνικό Ιατρείο 

Παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, καθώς  και υπηρεσίες  προληπτικής  ιατρικής, σε ανασφάλιστους πολίτες (ενήλικες και παιδιά) και, στους ωφελούμενους και στα προστατευόμενα μέλη αυτών, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας από το Τμήμα.

(δ) Κοινωνικό Φαρμακείο

Παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα,  στους ωφελούμενους και στα προστατευόμενα μέλη αυτών, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας από το Τμήμα.

Δύναται να προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη σύσταση νέων κοινωνικών δομών.

Συλλέγει το Δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων που επιθυμούν να ενταχθούν στις κοινωνικές δομές.

Εκδίδει πιστοποιητικά ωφελουμένων των κοινωνικών δομών.

Γραφείο Ισότητας των Φύλων    

Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων και μέτρων που στοχεύουν στην ισότητα γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό μεριμνά για:

(α) Την εφαρμογή προγραμμάτων δράσης για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση.

(β) Την πληροφόρηση με στόχο την εξασφάλιση καλύτερης αντιμετώπισης και κατανόησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες.

(γ) Τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

(δ) Την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων για την κατανόηση και την μείωση των κοινωνικών διακρίσεων με βάση το φύλο.

(ε) Την εκπαίδευση και την επιμόρφωση στελεχών σε ζητήματα ισότητας των φύλων σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.

(στ) Την δημιουργία και υποστήριξη της Δομής Φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους του Δήμου.

(ζ) Την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς ομάδες γυναικών.

(η) Τη λήψη μέτρων για την εναρμόνιση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

(θ) Την ανάπτυξη δράσεων για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή των γυναικών και την προώθησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

copyrights © 2024-2025 Evolution Projects