Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης

Προϊστάμενος

Προΐσταται, επιβλέπει και κατευθύνει τα γραφεία του Τμήματός του.

Εισηγείται τα θέματα αρμοδιότητάς του στον άμεσο προϊστάμενό του, Διευθυντή Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας και Αθλητισμού.

Παραλαμβάνει την αλληλογραφία του Τμήματός του και στη συνέχεια τη διανέμει στα οικεία γραφεία για ενέργεια.

Ασχολείται με θέματα γενικής εκπαιδευτικής πολιτικής και σχεδιάζει προγραμματικά την εκπαιδευτική πολιτική του Δήμου την οποία εισηγείται στον άμεσο προϊστάμενό του Διευθυντή Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας και Αθλητισμού και στη Διοίκηση του Δήμου.

Μεριμνά και είναι υπεύθυνος για τη σύννομη, ορθή και ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων της αρμοδιότητάς του.

Υπογράφει διοικητικά έγγραφα της αρμοδιότητας του, καθώς και αυτά που το δικαίωμα υπογραφής τους του έχει χορηγηθεί από το νόμο.

Μεριμνά για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δράσης της διοικητικής υπηρεσίας, την βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού και των τεχνικών μέσων, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εποπτεύει, αξιολογεί και κατευθύνει το προσωπικό της διοικητικής υπηρεσίας, μεριμνώντας για την ανάπτυξη και επιμόρφωσή του, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την διατήρηση αρμονικών σχέσεων εργασίας.

Ετοιμάζει περιοδικούς απολογισμούς της διοικητικής υπηρεσίας.

Συνεργάζεται με προϊσταμένους άλλων διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου.

Συνεργάζεται με φορείς εκτός Οργανισμού που σχετίζονται με τις λειτουργίες της διοικητικής υπηρεσίας.

Είναι υπεύθυνος για τη νομιμότητα των ενεργειών της υπηρεσίας.

Παρακολουθεί τη νομοθεσία, τις εξελίξεις της επιστήμης και τεχνολογίας και τις αλλαγές στο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον, που έχουν σχέση με την υπηρεσία. Ενημερώνει το προσωπικό και μεριμνά για την τήρηση των νομικών διατάξεων.

1.Γραφείο Παιδείας και  Διά Βίου Μάθησης

Συνεργάζεται με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, την ενημερώνει για θέματα της αρμοδιότητάς της και της παρέχει κάθε αναγκαία διοικητική υποστήριξη για τη λειτουργία της.

Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων για την υποστήριξη των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για τη γενική παιδεία των κατοίκων. Τέτοια προγράμματα και δράσεις είναι, ενδεικτικά, οι ακόλουθες:

  • Η ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθηκών.
  • Η ίδρυση και λειτουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής.

Μεριμνά για το σχεδιασμό και την εκτέλεση προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού προγραμματισμού. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο:

Καταρτίζει, στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματός του, το τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα δια Βίου Μάθησης και το αντίστοιχο περιφερειακό πρόγραμμα δια βίου μάθησης (Νόμος 3879/2010, άρθρο  Το τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης περιλαμβάνει, ιδίως, επενδύσεις, προγράμματα ή επί μέρους δράσεις γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων και γενικότερα δράσεις εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής δια βίου μάθησης σε τοπικό επίπεδο.

Μεριμνά για την εφαρμογή του τοπικού προγράμματος δια βίου μάθησης και διαχειρίζεται την εφαρμογή των πολιτικών και των κανόνων που αφορούν τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων στην περιφέρεια του Δήμου.

Εισηγείται την ίδρυση και μεριμνά για τη λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) που εφαρμόζουν το τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης και τα οποία οργανώνονται είτε στο πλαίσιο του Τμήματος, είτε στο πλαίσιο νομικού προσώπου του Δήμου.

Μεριμνά για τη λειτουργία και διαχείριση τοπικών δομών και την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτει ο Δήμος με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.

Μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτει ο Δήμος με το Υπουργείο.

Μεριμνά για την μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς και της μεταφοράς και σίτισης μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών και λυκείων.

Εισηγείται την συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας, επιλογής και εκτίμησης της αξίας οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου, για την επιλογή οικοπέδου μετά κτιρίου κατάλληλου να χαρακτηρισθεί ως διδακτήριο, καθώς και για την απαλλοτρίωση οικοπέδων για τις ανάγκες της σχολικής στέγης, καθώς και η ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Μελετά και εισηγείται για τη ρύθμιση ζητημάτων εύρυθμης λειτουργίας της προσχολικής εκπαίδευσης και των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο:

             Εισηγείται τη διάθεση διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με τον Διευθυντή και του εκπαιδευτικούς των σχολείων.

             Εποπτεύει τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

             Οργανώνει συναυλίες ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους μαθητές, σε συνεργασία με τον Διευθυντή, του εκπαιδευτικούς των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

              Εισηγείται τον καθορισμό κοινωφελούς χρήσης των σχολείων στις περιόδους διακοπής της λειτουργίας τους.

              Εισηγείται την κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

              Εισηγείται τη διακοπή μαθημάτων, λόγω εκτάκτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου.

              Τηρεί το μητρώο νέων το οποίο και παραδίδει στο Γραφείο Νεολαίας και Υποστήριξης Τοπικού Συμβουλίου Νέων.

Καταρτίζει το μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας (βάρδιες) των φυλάκων σχολικών κτιρίων και εποπτεύει την τήρηση των παρουσιών, παρακολουθεί τις κανονικές, γονικές και αναρρωτικές άδειες του προσωπικού αυτού και επιλύει κάθε θέμα που  προκύπτει κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Εποπτεύει  σε συνεργασία με τους Δ/ντές των σχολείων, την τήρηση των παρουσιών των καθαριστών σχολικών κτιρίων, παρακολουθεί τις κανονικές, γονικές και αναρρωτικές άδειες του προσωπικού αυτού και επιλύει κάθε θέμα που  προκύπτει κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

2.Γραφείο Υποστήριξης των Νομικών Προσώπων Σχολικών Επιτροπών.

Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σχολικών Επιτροπών.

Δακτυλογραφεί, αναπαράγει διεκπεραιώνει την αλληλογραφία των Σχολικών Επιτροπών.

Συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τα προς συζήτηση θέματα κατά τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων .

Καταρτίζει σε συνεργασία με τους Προέδρους, την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων των Σχολικών Επιτροπών, ενημερώνει έγκαιρα τα μέλη τους για την ημέρα και ώρα των συνεδριάσεων .

Επιμελείται της τήρησης και καταχώρησης των συνεδριάσεων – αποφάσεων στα βιβλία Πρακτικών.

Συντάσσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται και φροντίζει για την διεκπεραίωσή τους.

Συγκεντρώνει καταχωρεί στα βιβλία εσόδων – εξόδων, τις μηνιαίες καταστάσεις εσόδων – εξόδων  κάθε σχολείου σύμφωνα με τις οδηγίες των σχολικών επιτροπών.

Συντάσσει τις συμβάσεις μίσθωσης έργου των καθαριστριών /των σχολικών κτιρίων σύμφωνα με τις οδηγίες των εμπλεκόμενων φορέων και των σχολικών επιτροπών.

Φροντίζει για την υπογραφή των μηνιαίων καταστάσεων πληρωμής των καθαριστών /τριών με σύμβαση μίσθωσης έργου σύμφωνα με τις οδηγίες των σχολικών επιτροπών.

3.Γραφείο Νεολαίας και Υποστήριξης Τοπικού Συμβουλίου Νέων

Μεταφέρει και εισηγείται στη Δημοτική Αρχή τις προτάσεις των νέων για θέματα παιδείας, άθλησης και πολιτισμού και γνωστοποιεί σε αυτούς τις θέσεις του Δήμου στα θέματα αυτά.

Συζητά με τα μαθητικά συμβούλια των σχολείων της πόλης και με νεανικά σωματεία (Προσκόπους, Οδηγούς, Κατηχητικά κλπ) για προτάσεις και προβληματισμούς στο έργο του Δήμου που απευθύνεται στη νεολαία.

Εξασφαλίζει/διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας των μαθητικών συμβουλίων και νεανικών σωματείων με το Δήμο, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τη νεολαία του Δήμου.

Αναλαμβάνει ή συμμετέχει στην οργάνωση εκδηλώσεων (πολιτιστικών, μορφωτικών, αθλητικών κλπ) που γίνονται από το Δήμο και αφορούν στη νεολαία ή γίνονται σε συνεργασία του Δήμου και των νέων ή των νεανικών σωματείων.

Χειρίζεται τα θέματα για την εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων και διατηρεί στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα μέλη του, για την εξυπηρέτηση όλων των θεμάτων που ενδιαφέρουν αυτό.

Συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία για τη συμμετοχή παιδιών δημοτών ή/και κατοίκων του Δήμου σε προγράμματα θερινών κατασκηνώσεων, εφόσον τα έξοδα για αυτά τα προγράμματα δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς των γονέων τους.

copyrights © 2023-2024 Evolution Projects