Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας

  1. Η Νομική Υπηρεσία υπάγεται διοικητικά στο Δήμαρχο, ενεργεί δε και τελεί υπό τις οδηγίες και εντολές του, με σκοπό τη στήριξη και διασφάλιση, από νομικής άποψης, των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του Δήμου.
  2. Οι δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας έχουν το ακόλουθο έργο:

α. Ασχολούνται με κάθε νομικό θέμα που ενδιαφέρει το Δήμο (εξώδικα, δικαστικά, έγγραφα, με παραστάσεις σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας παντός βαθμού και δικαιοδοσίας, με γνωματεύσεις για νομικά ζητήματα, επεξεργασία από νομική άποψη συμβολαίων, διακηρύξεων κλπ).

β. Παρέχουν υπηρεσίες νομικής υποστήριξης στις Υπηρεσίες του Δήμου, όταν είναι απαραίτητο.

γ. Επεξεργάζονται νομικά και γνωμοδοτούν για πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης που αφορούν το Δήμο.

δ. Τηρούν το αναγκαίο αρχείο νομικών υποθέσεων και γνωμοδοτήσεων.

ε. Προβαίνουν όταν αυτό ζητηθεί σε έλεγχο νομιμότητας των προκηρύξεων-διακηρύξεων του Δήμου και των Νομικών Προσώπων αυτού.

στ. Παρέχουν, όταν απαιτείται, νομικές συμβουλές κατά τη δημοπράτηση έργων, προμηθειών ή υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια αυτής.

ζ. Παρέχουν νομική υποστήριξη κατά τη συμβασιοποίηση έργων, εργασιών και υπηρεσιών, για την εναρμόνιση αυτών με τις διατάξεις του κοινοτικού ή εθνικού δικαίου.

  1. Η απασχόληση των δικηγόρων στο Δήμο ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες υπηρεσιακές ανάγκες και συνθήκες. Βρίσκονται στο Δημοτικό Κατάστημα, εφόσον δεν παρίσταται ανάγκη παράστασης ενώπιον δικαστικών ή διοικητικών αρχών και παρίστανται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όταν καλούνται και όταν η φύση του υπό συζήτηση θέματος επιβάλλει την παρουσία τους.
  2. Οι δικηγόροι του Δήμου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, παρέχουν τις νομικές υπηρεσίες τους και στα Νομικά Πρόσωπα καθώς και στα Ιδρύματα του Δήμου. Ο Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να ορίζει, με απόφασή του, έναν εκ των υπηρετούντων δικηγόρων ως αποκλειστικά αρμοδίου για τα θέματα των Νομικών Προσώπων του Δήμου, εάν τούτο κριθεί αναγκαίο, με εγκατάσταση αυτού στην έδρα ενός εκ των Νομικών Προσώπων.
  3. Η Νομική Υπηρεσία αναλαμβάνει τη Νομική Υποστήριξη του Δήμου, των υπηρετούντων σ’ αυτόν (αιρετών και εργαζομένων) και των Νομικών του Προσώπων, ενώπιον όλων των Διοικητικών Αρχών και των Δικαστηρίων παντός βαθμού και δικαιοδοσίας, σε πάσης φύσεως υποθέσεις και ανακύπτουσες διαφορές, ακόμη και ποινικές, που απαιτούν την εξώδικη ή δικαστική διεκδίκηση και υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων του Δήμου.
  4. Η Νομική Υπηρεσία διαθέτει δική της Γραμματεία, που έχει τις ακόλουθες ενδεικτικά αρμοδιότητες:

α. Δακτυλογράφηση και αναπαραγωγή εγγράφων καθώς και διεκπεραίωση της υπηρεσιακής αλληλογραφίας της υπηρεσίας και την εν γένει γραμματειακή υποστήριξη της Νομικής Υπηρεσίας.

β.  Τήρηση του αναγκαίου αρχείου της Υπηρεσίας (π.χ. συγκέντρωση νόμων, διαταγμάτων, γνωμοδοτήσεων, αποφάσεων και νομολογίας που αφορά θέματα που απασχολούν το Δήμο κλπ).

γ.    Ηλεκτρονική οργάνωση της Υπηρεσίας και ό,τι άλλο απαιτείται για την εκπλήρωση της αποστολής της.

 

copyrights © 2023-2024 Evolution Projects