Αίτηση Χορήγησης Άδειας Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Κουβούκλιο Περιπτέρου

Μέσω αυτής της υπηρεσίας ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για Μετατόπιση Περιπτέρου.

Αρμόδια Υπηρεσία είναι το Τμήμα Προσόδων του Δήμου Γλυφάδας (Άλσους 15, 16675 Γλυφάδα, 3ος όροφος, τηλ. 2132025337, φαξ. 2132025339, email periptera@glyfada.gr).

Για πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία πατήστε εδώ.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

  1. Ποιές είναι οι γενικές αρχές τοποθέτησης περιπτέρων στο Δήμο Γλυφάδας;

 

Στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους χώρους γενικότερα, όπου έχουν παραχωρηθεί ή πρόκειται να παραχωρηθούν θέσεις για την τοποθέτηση των περιπτέρων, πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος για την κίνηση των πεζών πλάτους κατ΄ ελάχιστο 2,00 μ. και πρόσθετος χώρος πλάτους 0,60 μ. για την εξυπηρέτηση των πελατών. Επομένως η συνολική απόστασή της προς την κυκλοφορία των πεζών όψης του κουβουκλίου είναι:

 

α) Στην περίπτωση που η κίνηση των πεζών και η εξυπηρέτηση των πελατών πραγματοποιείται από την πλευρά του δρόμου, τότε η απόσταση της όψης του κουβουκλίου από το όριο του κρασπέδου, θα είναι κατ΄ ελάχιστο 2,60 μ. Η απόστασή του από τη ρυμοτομική γραμμή θα είναι κατ΄ ελάχιστο 0,50 μ., εάν δε διαθέτει τέντα, η προβολή της ομοίως θα απέχει 0,50 μ. από τη ρυμοτομική γραμμή.

 

β) Στην περίπτωση που η κίνηση των πεζών και η εξυπηρέτηση των πελατών πραγματοποιείται από την πλευρά της ρυμοτομικής γραμμής, τότε η απόσταση της όψης του κουβουκλίου από τη  ρυμοτομική θα είναι κατ΄ελάχιστο 2,60 μ. Η απόσταση του ορίου του κρασπέδου από τη  κατακόρυφη προβολή της τέντας του περιπτέρου προς την οδό, πρέπει να είναι κατ΄ελάχιστο 0,50μ.

 

Με βάση τα παραπάνω το συνολικό πλάτος των πεζοδρομίων όπου επιτρέπεται η τοποθέτηση περιπτέρων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 4,60 μ. (όταν δεν προβάλλει τέντα στην οπίσθια πλευρά του περιπτέρου, προσαυξανόμενο κατά την προβολή αυτή κατά περίπτωση) ή 5,10 μ. όταν το κουβούκλιο είναι 2,00 μ. πλάτος, αντιστοίχως.  Δεν επιτρέπονται τα νάιλον.

 

 

  1. Ποιοί τύποι και διαστάσεις του σώματος των περιπτέρων επιτρέπονται στο Δήμο Γλυφάδας;

 

Ο Τύπος και Διαστάσεις των περιπτέρων της Κ.Υ.Α. Φ 443531/24/300030/69, όπως τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α. των Υπ. Εθνικής Αμύνης ΠΕΧΩΔΕ Φ.900/12/158489/06, «Περί του τύπου και των διαστάσεων αναπηρικών περιπτέρων», καταργήθηκε με την παρ. 13 του άρθρου 76, του Ν. 4257/2014 (93 Α΄).

 

Επιτρέπονται 2 τύποι περιπτέρων στο Δήμο Γλυφάδας, ανάλογα με την εκάστοτε θέση:

Τύπος Α

 

  • Μέγιστο μήκος και μέγιστο πλάτος κουβουκλίου 2,00 Χ 2,00 μ. Οι εξωτερικές διαστάσεις του κουβουκλίου μπορούν να κυμαίνονται καθ΄ ύψος, χωρίς ωστόσο να ξεπερνούν ποτέ το ανώτατο 2,00 Χ 2,00 μ.
  • Μέγιστο ύψος εκ του πεζοδρομίου: 2,60 μ. Στο μέγιστο ύψος περιλαμβάνεται το ύψος της πυραμιδοειδούς τέντας και το ύψος της βάσης (Μέγιστο ύψος βάσης 0,10 μ.). Ύψος εκ της βάσεως μέχρι των θυρίδων 0,90 μ.
  • Υλικά:

α) Κατασκευής κουβουκλίου: Σκελετός: μεταλλικός ή ξύλινος. Στοιχεία πλήρωσης: πάνελ αλουμινίου ή ξύλου, πάνελ με ενσωματωμένα ράφια μεταλλικά ή ξύλινα, ή συνθετικά, ή διαφημιστικά πάνελ plexiglass.

β) Βάσης: Επιφάνεια μεταλλική (λαμαρίνα) ή ξύλινο δάπεδο εδραζόμενο σε Δοκούς μεταλλικές ή ξύλινες, με πλήρη επικάλυψη των πλευρικών ανοιγμάτων της βάσης. Απαγορεύεται η κατασκευή βάσης εκ χυτών υλικών (πχ μπετόν).

  • Θυρίδες συναλλαγών: περιμετρικά και στις 4 παρειές κάθε περιπτέρου κατασκευάζονται 4 θυρίδες για τις συναλλαγές με το κοινό, εκ των οποίων η μία είναι και η θύρα του περιπτέρου, ούτως ώστε τα περίπτερα να είναι περίοπτα και να προσαρμόζονται με τον καλύτερο αισθητικά δυνατό τρόπο στο περιβάλλον, προκειμένου να αποφεύγονται η τυφλές όψεις της κατασκευής.
  • Ράφια που προεξέχουν πέραν των καθορισθεισών διαστάσεων (2,00 Χ 2,00 μ.) απαγορεύονται απολύτως.
  • Τέντες: Επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών προστεγασμάτων (τεντών) με στήριξη αποκλειστικά επί του περιπτέρου, χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα εξωτερικά του κουβουκλίου. Μέγιστη απόσταση προεξοχής από εξωτερικές παρειές κουβουκλίου 1,50 σε οριζόντια προβολή και πάντα 0,50 μ. εσωτερικά από το κράσπεδο του πεζοδρομίου ή την ρυμοτομική γραμμή. Ο τύπος, τα υλικά του προστεγάσματος εγκρίνονται από την Τεχνική Υπηρεσία. Χρωματισμός: Γκρι σκούρο.
  • Διαφήμιση: Επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημίσεων φωτεινών ή μη, ενσωματωμένων επί του κουβουκλίου του περιπτέρου, καθώς και επί των στεγών των περιπτέρων σε ύψος που δεν ξεπερνά τα 0,40 μ. από τη βάση της στέγης, εφόσον δεν εμπίπτουν σε άλλες απαγορευτικές διατάξεις. Η διαφήμιση στην τέντα του περιπτέρου δεν επιτρέπεται (Κ.Υ.Α. 52138/03).

 

  • Ρολά για Ασφάλεια: Επιτρέπεται η τοποθέτηση ρολών για την ασφάλεια του περιπτέρου, η κατασκευή των οποίων δεν υπερβαίνει σε οριζόντια τομή της ανώτερες διαστάσεις του περιπτέρου, όπως ορίζονται στην παράγραφο ι του παρόντος άρθρου.
  • Χρώμα: Τα περίπτερα πρέπει εξωτερικά να έχουν χρώμα γκρι (RAL 7011, RAL 7012, RAL 7024 ή παρεμφερή).

10)Απαγορεύονται απολύτως όλα τα στοιχεία πέραν του κουβουκλίου του περιπτέρου. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πρόσθετα στοιχεία εξοπλισμού, ή ψυγεία, τα οποία θα πρέπει να εντάσσονται σε ενιαίο σχεδιασμό με το περίπτερο, και τα οποία θα τελούν κάθε φορά υπό έγκριση, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου (θέση, είδος, μορφή). Τα στοιχεία αυτά σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προεξέχουν από την κατακόρυφη προβολή της τέντας του περιπτέρου. Επιτρέπεται μόνο ένα (1) ψυγείο αναψυκτικών και ένα (1) ψυγείο παγωτών ανά μισθωμένη θέση περιπτέρου.

 

 Τύπος Β

 

  • Μέγιστο μήκος και μέγιστο πλάτος κουβουκλίου 1,50 Χ 2,00 μ. Οι εξωτερικές διαστάσεις του κουβουκλίου μπορούν να κυμαίνονται καθ΄ ύψος, χωρίς ωστόσο να ξεπερνούν ποτέ το ανώτατο 1,50 Χ 2,00 μ.
  • Μέγιστο ύψος εκ του πεζοδρομίου: 2,60 μ. Στο μέγιστο ύψος περιλαμβάνεται το ύψος της πυραμιδοειδούς τέντας και το ύψος της βάσης (Μέγιστο ύψος βάσης 0,10 μ.) Ύψος εκ της βάσεως μέχρι των θυρίδων 0,90 μ.
  • Υλικά:

α) Κατασκευής κουβουκλίου: Σκελετός: μεταλλικός. Στοιχεία πλήρωσης: πάνελ αλουμινίου ή ξύλου, πάνελ με ενσωματωμένα ράφια μεταλλικά ή ξύλινα, ή συνθετικά, ή διαφημιστικά πάνελ plexiglass.

β) Βάσης: Επιφάνεια μεταλλική (λαμαρίνα) ή ξύλινο δάπεδο εδραζόμενο σε Δοκούς μεταλλικές ή ξύλινες. Απαγορεύεται η κατασκευή βάσης εκ χυτών υλικών (πχ μπετόν).

 

  • Θυρίδες συναλλαγών: περιμετρικά και στις 4 παρειές κάθε περιπτέρου κατασκευάζονται 4 θυρίδες για τις συναλλαγές με το κοινό, εκ των οποίων η μία είναι και η θύρα του περιπτέρου.
  • Ράφια που προεξέχουν πέραν των καθορισθεισών διαστάσεων (1,50 Χ 2,00 μ.) απαγορεύονται απολύτως.
  • Τέντες: Επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών προστεγασμάτων (τεντών) με στήριξη αποκλειστικά επί του περιπτέρου, χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα εξωτερικά του κουβουκλίου. Μέγιστη απόσταση προεξοχής από εξωτερικές παρειές κουβουκλίου 1,50 σε οριζόντια προβολή και πάντα 0,50 μ. εσωτερικά από το κράσπεδο του πεζοδρομίου. Ο τύπος, τα υλικά του προστεγάσματος, ύστερα από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου. Χρωματισμός: Γκρι.
  • Διαφήμιση: Επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημίσεων φωτεινών ή μη, ενσωματωμένων επί του κουβουκλίου του περιπτέρου, καθώς και επί των στεγών των περιπτέρων σε ύψος που δεν ξεπερνά τα 0,40 μ. από τη βάση της στέγης, εφόσον δεν εμπίπτουν σε άλλες απαγορευτικές διατάξεις. Η διαφήμιση στην τέντα του περιπτέρου δεν επιτρέπεται (Κ.Υ.Α. 52138/03).

 

  • Ρολά για Ασφάλεια: Επιτρέπεται η τοποθέτηση ρολών για την ασφάλεια του περιπτέρου, η κατασκευή των οποίων δεν υπερβαίνει σε οριζόντια τομή της ανώτερες διαστάσεις του περιπτέρου.
  • Χρώμα: Τα περίπτερα πρέπει εξωτερικά να έχουν χρώμα γκρι (RAL 7011, RAL 7012, RAL 7024, ή παρεμφερή)

10)Απαγορεύονται απολύτως όλα τα στοιχεία πέραν του κουβουκλίου του περιπτέρου. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πρόσθετα στοιχεία εξοπλισμού, ή ψυγεία, τα οποία θα πρέπει να εντάσσονται σε ενιαίο σχεδιασμό με το περίπτερο, και τα οποία θα τελούν κάθε φορά υπό έγκριση, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου (θέση, είδος, μορφή). Τα στοιχεία αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προεξέχουν από την κατακόρυφη προβολή της τέντας του περιπτέρου. Επιτρέπεται μόνο ένα (1) ψυγείο αναψυκτικών και ένα (1) ψυγείο παγωτών ανά μισθωμένη θέση περιπτέρου.

 

Για όλη τη Γλυφάδα ισχύει ο ίδιος τύπος περιπτέρων. Κατ΄ εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί με έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η κατασκευή ειδικού τύπου και διαστάσεων περιπτέρου, εφόσον επιβάλλεται για λόγους κυκλοφορίας και αισθητικής.

 

  1. Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις κατασκευής περιπτέρων;

 

Είναι δυνατή η εγκατάσταση σε περίπτερα, φωτοβολταϊκών συστημάτων, κατάλληλου μεγέθους αποκλεισμού για την κάλυψη των ιδίων ενεργειακών τους αναγκών.  Στην περίπτωση αυτή ο τύπος και οι διαστάσεις των περιπτέρων, οι κατασκευαστικές επεμβάσεις για την αύξηση των διαστάσεων υφιστάμενων περιπτέρων, οι τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και του συνοδευτικού εξοπλισμού εντός περιπτέρου, καθώς και η σχετική σήμανση ως «ηλιακό περίπτερο» καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

  1. Ποιο είναι το μέγιστο όριο παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου;

 

  1. Στα περίπτερα δύναται να παραχωρηθεί επί πλέον χώρος (κοινόχρηστος) πέρα αυτού που καταλαμβάνει το κουβούκλιο του περιπτέρου, ο οποίος θα προορίζεται για την τοποθέτηση ψυγείων πώλησης παγωτών, αναψυκτικών καθώς και για σταντ πώλησης εντύπων. Ο χώρος αυτός εφάπτεται της έκτασης που καταλαμβάνει το κουβούκλιο του περιπτέρου. Οι διάδρομοι που πιθανόν δημιουργούνται ενδιάμεσα και χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των πελατών του περιπτέρου λογίζονται ως χρήση και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.

Ο μέγιστος παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος ορίζεται σε έξι (6) μ., με την προϋπόθεση ότι δεν παρακωλύεται η ομαλή διέλευση πεζών και εφαρμόζονται όλες οι αναφερόμενες στον παρόντα κανονισμό διατάξεις.  Σε περίπτωση που οι τοπικές συνθήκες το επιτρέπουν είναι δυνατή η παραχώρηση επιπρόσθετου κοινόχρηστου χώρου μέχρι 8 τ.μ. μετά από έγκριση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και με την προϋπόθεση καταβολής για αυτόν τον αναλογούν τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου περιπτέρων.

 

  1. Πώς γίνεται ο καθορισμός θέσεων που παραχωρούνται για εγκατάσταση και εκμετάλλευση περιπτέρων;

 

  1. Οι θέσεις λειτουργίας περιπτέρων καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και την γνώμη της οικείας αστυνομικής αρχής η οποία εξετάζει την καταλληλότητα των χώρων από πλευράς ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Σημειώνεται ότι η αρνητική γνώμη της εν λόγω αρχής δεσμεύει το Δημοτικό Συμβούλιο, ως προς τον καθορισμό των θέσεων.  Για τον καθορισμό των θέσεων λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που αφορούν την προστασία του φυσικού πολιτισμού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, των δασικών περιοχών, των ιστορικών τόπων, της δημόσιας κυκλοφορίας, την αισθητική και λειτουργική φυσιογνωμία του αστικού περιβάλλοντος και εν γένει προστασίας της κοινής χρήσης.
  2. Όλες οι θέσεις περιπτέρων αποτυπώνονται σε τοπογραφικά διαγράμματα αρμόζουσας κλίμακας, από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, στα οποία απεικονίζονται το κουβούκλιο του περιπτέρου, ο περιβάλλων χώρος του και ο ευρύτερος χώρος του, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΣΤ 2 του άρθρου πρώτου του Ν 4093/2012 (222 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 76 του Ν. 4257/14 (93 Α΄) και ισχύει.
  3. Οι θέσεις λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων διοικητικών αδειών περιπτέρων δεν υπόκεινται σε νέο καθορισμό με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εφόσον κενωθεί για οποιαδήποτε λόγο ακολουθείται η εξής διαδικασία: Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αποφασίζει εάν θα διατηρηθεί το κενωθέν περίπτερο ή θα απομακρυνθεί. Αν αποφασιστεί η διατήρησή του, εφαρμόζεται η ως άνω αναφερόμενη διαδικασία.
  4. Η αξία του χώρου που καταλαμβάνει η βάση του περιπτέρου σύμφωνα με το Ν. 4093/2012 (222 Α΄) θα είναι συνάρτηση της εμπορικότητας της θέσης, τα κυκλοφοριακά δεδομένα και την δυνατότητα περαιτέρω παραχώρησης του περιβάλλοντος κοινόχρηστου χώρου και θα προκύπτει μετά από πλειοδοτική πρόχειρη και φανερή δημοπρασία που θα διενεργείται από το Δήμο Γλυφάδας.
  5. Το τέλος χρήσης του χώρου που καταλαμβάνει το κουβούκλιο των περιπτέρων που ήδη λειτουργούν πριν το Ν. 4093/2012 (222 Α΄) καθορίζεται από το δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής και αρχίζει να καταβάλλεται στο Δήμο από 01/01/2014 από το πρόσωπο επ’ ονόματι του οποίου έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και εκμετάλλευσης ή από το πρόσωπο στο οποίο έχει μεταβιβαστεί λόγω κληρονομιάς πριν από το Ν. 4093/2012, κατόπιν αιτήσεως των εντός του Ιανουαρίου εκάστου έτους.
  6. Οι άδειες λειτουργίας των ήδη μέχρι σήμερα λειτουργούντων περιπτέρων που δόθηκαν πριν από το Ν. 4093/2012 (222 Α΄), ισχύουν μέχρι απώλειας του δικαιώματος εκμετάλλευσης, είτε λόγω θανάτου του δικαιούχου, είτε λόγω παραιτήσεως του δικαιώματος αυτού. Σε περίπτωση θανάτου δικαιούχου υφιστάμενης άδειας δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω μεταβίβασής της για μία μόνο φορά και για χρονικό διάστημα 10 ετών.

 

  1. Πώς μπορώ να πληρώσω τα τέλη κουβουκλίου ή τα τέλη χρήσης κοινοχρήστου χώρου για το περίπτερό μου;

 

Για πληρωμές μέσω τραπεζικής κατάθεσης οι λογαριασμοί για το Δήμο Γλυφάδας είναι οι παρακάτω:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

ΑΡΙΘ. 5019-000166-589

IBAN: GR 3501 7201 9000 5019 0001 66589

 

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS AE:

ΑΡΙΘ. 0026 0606 60 0200455116

IBAN: GR 9502606060000600200455116

 

Παρακαλείσθε η κατάθεση των χρημάτων να γίνει στο ίδιο όνομα/επωνυμία που θα εκδοθεί το παραστατικό πληρωμής και να αναγράφετε στην αιτιολογία το σχετικό ΑΦΜ.

Η αποστολή του αντιγράφου του αποδεικτικού κατάθεσης να γίνει στο e-mail periptera@glyfada.gr

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στο 213 2025337.

 

     7. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση σχετική με το περίπτερό μου

Μπορείτε να εκτυπώσετε και να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες αιτήσεις από τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ και να τις υποβάλετε στο πρωτόκολλο του Δήμου Γλυφάδας. Επίσης μπορείτε να τις υποβάλετε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Γλυφάδας Ψηφιακά Πιστοποιητικά Δημότες & Επιχειρήσεις με χρήση της εφαρμογής IntelligentCity

 

ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

 

copyrights © 2023-2024 Evolution Projects