Πολιτική Προστασία

Η Πολιτική Προστασία είναι ένας τομέας πολύ σημαντικός για μια οργανωμένη Πολιτεία. Ορίζεται σαν το σύνολο των ενεργειών που μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό κινητοποιεί τις όποιες δυνάμεις της με στόχο την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος των πολιτών της, μεμονωμένων, ομάδων, ή σε επίπεδο  κοινότητας.

    
Οι ενέργειες χωρίζονται σε προληπτικής φύσεως και σε επιχειρησιακές έναντι των κινδύνων που εν δυνάμει απειλούν τα παραπάνω. Και σαν απειλές εν καιρώ ειρήνης αποτελούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, τα κύματα βαρύτητας (τσουνάμι), τα ηφαίστεια , οι πλημύρες, οι έντονες χιονοπτώσεις και ο παγετός, οι κατολισθήσεις, οι ανθρωπογενείς ή τεχνολογικές καταστροφές καθώς και οι πυρκαγιές τόσο στην πόλη όσο και οι δασικές.


Τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, εκπονείται σχεδιασμός με μνημόνια συνεργασίας και συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η έκβαση τελικά μιας τέτοιας επιχείρησης και η επιτυχής εξέλιξή της εξαρτάται από την αρτιότητα σχεδίασης, την αξιοποίηση όλου του έμψυχου εξειδικευμένου δυναμικού καθώς και των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών ανά περίπτωση. Ο σημαντικός τομέας της πρόληψης απασχολεί και απασχόλησε την οργανωμένη πολιτεία  όσον αφορά την αποφυγή απωλειών ανθρώπινων ζωών και καταστροφή υποδομών ανά περίπτωση στον σχεδιασμό αλλά και στην λήψη μέτρων. Γιαυτό εκδίδονται οδηγίες πρόληψης από ειδικούς και τίθενται προδιαγραφές κατασκευών και υποδομών , συμμετέχοντας όλοι οι φορείς και υπηρεσίες κατά περίπτωση εθνικοί και διεθνείς.(Π.Σ., ΕΚΑΒ, ΔΕΗ , ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, λιμενικό σώμα,  στρατός, ΕΑΣ, ΟΑΣΠ, ΚΕΛΠΝΟ, ΟΣΚ, Πολ. Αεροπορία, Δασαρχεία, Νοσοκομεία, Υπηρ. Υπουργείων, αυτοκινητόδρομοι, ΟΣΕ, Δήμοι, κοινότητες, Περιφέρεια, Ε.Ε. ) και όποιοι άλλοι εμπλέκονται κατά περίπτωση.

Μέτρα Προστασίας για τους Πολίτες

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

Αν μετακινούνται πεζή :

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

 

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

www.astynomia.gr.

 
Δείτε το βιντεο¨"Ταξιδεύεις τον Χειμώνα" : 

Δείτε:

 

 

 
1. Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνων Πυρκαγιάς
 
2. Οδηγίες προστασίας καύσωνα - πυρκαγιάς
β) Οδηγίες ΕΟΔΔΥ https://eody.gov.gr/kaysonas/ 

 

ΕΚΚΕΝΩΣΗ_ΚΤΙΡΙΩΝ_ΚΑΙ_ΚΑΤΑΦΥΓΗ_ΤΟΥ_ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ_ΣΕ_ΑΣΦΑΛΕΙΣ_ΧΩΡΟΥΣ_ΜΕΤΑ_ΑΠΟ_ΣΕΙΣΜΟ_Εγχειρίδιο_Νο3.pdf

Αρμοδιότητες_Γραφείου_Πολιτικής_Προστασίας.pdf

Σύμφωνα_με_το_Ευρωπαϊκό_Κέντρο_Εθελοντισμο1.pdf

ΟΔΗΓΙΕΣ_ΠΡΟΣ_ΔΗΜΟΤΕΣ.pdf

Οργάνωση_της_Πολιτικής_προστασίας_1.pdf

ΔΗΛΩΣΗ_ΕΘΕΛΟΝΤΗ.doc

ΣΧΕΔΙΟ_ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ_ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ_ΠΟΛΙΤΩΝ_ΑΠΟ_ΕΚΔΗΛΩΣΗ_ΔΑΣΙΚΩΝ_ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ_(1).pdf

Ανάρτηση_μηνύματος_για_προστασία_από_δασικές_πυρκαγιές_(ΑΑ)_Ver_1_0.pdf

Ανάρτηση_και_προώθηση_μηνυμάτων_για_προστασία_από_Πλημμύρες_(ΑΑ)_Ver_1_0.pdf

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ_ΚΟΙΝΟΥ_ΓΙΑ_ΤΗΝ_ΕΝΑΡΞΗ_ΤΗΣ_ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ_ΠΕΡΙΟΔΟΥ_2022.pdf

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ_23_2_2023__ΕΛΛΗΝΙΚΑ_2.pdf

SKM_C454e24042823310.pdf

εγκύκλιος_Πυροπροστασία_δασών_τελικό_με_ΑΔΑ(2)_(1).pdf

ΣΧΕΔΙΟ_ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ_ΠΟΛΙΤΩΝ.pdf

Χώροι_Καταφυγής_Πολιτών_σε_περίπτωση_σεισμού.xls

Εγκύκλιος_για_τον_καύσωνα_2024.pdf

copyrights © 2023-2024 Evolution Projects